Gombahatározó a facebookon is! |
Fenolszagú csiperke Agaricus pilatianus |
Kalap: 5-12 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodik; fehéres szürkés, barnásszürkés színű; nyomásra sárgul; a közepén többé-kevésbé pikkelyesedik, száraz időben bőre felrepedezik.
Lemezek: szabadon és sűrűn állók; fiatalon rózsaszínű, majd rózsásbarna, végül feketésbarna lesz. Tönk: 5-10cm hosszú, 2-3 cm vastag; hengeres vagy lefelé kissé elvékonyodó; fehér színű; a tövénél erősen sárguló; vastag; övszerű gallérja barna peremes. Hús: vastag; fehér, elvágva a tönk tövében intenzíven sárgul; kellemetlen vegyszer, fenol szaga van; íze nem jellegzetes. Előfordulása: májustól novemberig; kertekben, parkokban, temetőben növő, elég gyakori faj. Étkezési érték: enyhén mérgező, gyomor- és bélpanaszokat okoz. Megjegyzés: hasonlít hozzá az ehető ízletes csiperke, a komposztcsiperke, amelyek hasonló helyen teremnek, de azok nem sárgulnak. Összetéveszthető még az időnként gyengén sárguló, más termőhelyen növő, ehető akác-csiperke példányaival. |
A hasonló gombák közül ezek vannak az adatbázisban! |
ízletes csiperke |
Komposztcsiperke |
Akác-csiperke |