Gombahatározó a facebookon is!


Fenolszagú csiperke
Agaricus pilatianus

Kalap:  5-12 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodik; fehéres szürkés, barnásszürkés színű; nyomásra sárgul; a közepén többé-kevésbé pikkelyesedik, száraz időben bőre felrepedezik.
Lemezek:   szabadon és sűrűn állók; fiatalon rózsaszínű, majd rózsásbarna, végül feketésbarna lesz.
Tönk:   5-10cm hosszú, 2-3 cm vastag; hengeres vagy lefelé kissé elvékonyodó; fehér színű; a tövénél erősen sárguló; vastag; övszerű gallérja barna peremes.
Hús:  vastag; fehér, elvágva a tönk tövében intenzíven sárgul; kellemetlen vegyszer, fenol szaga van; íze nem jellegzetes.
Előfordulása:   májustól novemberig; kertekben, parkokban, temetőben növő, elég gyakori faj.
Étkezési érték:   enyhén mérgező, gyomor- és bélpanaszokat okoz.
Megjegyzés:   hasonlít hozzá az ehető ízletes csiperke, a komposztcsiperke, amelyek hasonló helyen teremnek, de azok nem sárgulnak. Összetéveszthető még az időnként gyengén sárguló, más termőhelyen növő, ehető akác-csiperke példányaival.

A hasonló gombák közül ezek vannak az adatbázisban!
ízletes csiperke
Komposztcsiperke
Akác-csiperke